Det er enhver dyreejers værste frygt, men det kan ske, at ens kæledyr bliver ramt af sygdom eller anden skade. Der findes i dag rigtig mange online muligheder for at spørge dyrlæger og dyreeksperter til råds, men du kommer ikke udenom, at det bedste for både dig og for dit elskede kæledyr er, hvis du lader en dyreklinik tilse kæledyret i virkeligheden. Kun sådan kan du føle dig tryg, og kun sådan kan dit kæledyr få den helt rigtige behandling.
Hvad er en dyreklinik?
Dyreklinikken er et sted, hvor dyrlægerne og veterinærsygeplejerskerne udelukkende beskæftiger sig med familiedyr – det vil sige hund, kat, kanin og andre mindre gnavere samt i nogle tilfælde også mere eksotiske dyr. Dyrehospitaler er derimod større, og der er her mulighed for at indlægge dyrene over længere tid hvis nødvendigt.
Det er særligt i de større byer, at der findes dyreklinikker. I Københavnsområdet alene er der cirka 75 dyreklinikker – for eksempel Albertslund Dyreklinik. Her behandles hovedsageligt hunde, katte, kaniner og marsvin i alle stadier af livet – lige fra den første vaccination og operationer til neutralisationer. Se hvad Albertslund Dyreklinik kan tilbyde her.
Hvordan vælger du en dyreklinik?
Du skal først og fremmest vælge en klinik, der har erfaring med netop din type kæledyr. Det er for eksempel ikke alle dyreklinikker, der har lige stor erfaring med kaniner. Har du en kanin, bør du altid vælge en dyreklinik, der kan bryste sig af erfaring med netop kaniner.
Du skal desuden føle dig tryg ved dyreklinikken og føle en fin kemi med de ansatte. Det er nemlig alfa og omega, at du føler dig forstået, når du lægger dit kæledyrs liv i andres hænder. Det er desuden lige så vigtigt, at du forstår, hvad de ansatte på dyreklinikken fortæller dig, da det kan være afgørende for den efterfølgende behandling af dit kæledyr, når du kommer hjem.
Endelig skal du også se på, hvad det er, dit kæledyr har brug for. Det er ikke alle dyreklinikker, der tilbyder alle former for behandlinger. Typisk tilbyder dyreklinikker følgende behandlinger (det kan dog variere fra klinik til klinik, så husk at forhøre dig):
- Tandbehandlinger, tandrensninger og tandslibninger.
- Laboratorieundersøgelser, herunder gennemgang og test af blodprøver, urinprøver, vævsprøver og afføringsprøver.
- ID-mærkning og registrering i registret.
- Vaccinationer og diverse sundhedstjek.
- Behandling af eksem og allergi.
- Diverse kirurgiske operationer og indlæggelser.
- Ultralydsscanning samt røntgen i forbindelse med skader, sygdom og drægtighed.
Fordele ved dyreklinikker
Én af fordelene ved dyreklinikker er, at der ofte er tale om mindre steder, og det vil sige, at du kommer typisk tættere på de ansatte, end du ville gøre på et stort dyrehospital. Det kan give ro og tryghed, når dit elskede kæledyr er skidt tilpas, ligesom du bliver mødt med en anden forståelse, fordi personalet kender dig bedre.
Derudover tilbyder en del dyreklinikker at komme på hjemmebesøg. Der kan være kæledyr, som er utrygge ved at køre i bil, og det kan derfor være rigtigt svært at få dem med hen til dyreklinikken. Det kan også være, at dyret er bange for at være på dyreklinikken. Her kan det være en fordel, at dyrlægen kommer ud til jer.
Det er selvfølgelig begrænset, hvor meget arbejde dyrlægen kan udføre hjemme i jeres hus, da han eller hun kun kan have et begrænset omfang af remedier og udstyr med. Men er der for eksempel tale om vaccination og chipning af et helt kuld hundehvalpe, vil det være en fordel at få dyrlægen ud til jer.
Derudover kan det i høj grad være en fordel, at dyrlægen kommer ud til jer, hvis I er i den ulykkelige situation, at jeres kæledyr skal aflives. Her er dyret nemlig i trygge og vante rammer uden fremmede indtryk og stress.