Regler for parring af hunde
Der er ikke nogen egentlige regler for parring af hunde. Ikke desto mindre, så er der af Dansk Kennel Klub udstedt en række etiske anbefalinger, du bør leve op til. Dertil er der også en række øvrige ting, du bør have styr på, inden du lader din hund indgå i parring og avl.
Dansk Kennel Klubs etiske anbefalinger for avl
De etiske anbefalinger er bestående af i alt ti punkter. Der kan desuden være aftalt særlige retningslinjer for avl af en given race mellem Dansk Kennel Klub og specifikke raceklubber. Du bør derfor ligeledes undersøge, hvorvidt specialklubben har regler og anbefalinger, du bør leve op til forud for avl og parring.
Forekommer der gentagne eller markante tilsidesættelser af DKKs etiske anbefalinger, vil dette resultere i begrænsninger af hundens avlsret. I værste fald kan det resultere i enten nedlæggelse af avlsforbud eller disciplinære sanktioner i henhold til gældende love og stambogsføringsregler udstedt af DKK. Derfor bør du altid sikre at du har styr på de etiske anbefalinger for avl og parring af hunde
Udfyld en skriftlig parringsaftale
Ved at udfylde en skriftlig parringsaftale sikres det, at der ingen tvivl er om, hvad der er aftalt mellem de to parter. Det giver derfor en sikkerhed for begge parter. Du behøver ikke udarbejde en sådan aftale selv, da du blot kan bruge parringsaftalen, der er udarbejdet af DKK. Den kan findes på deres hjemmeside.
Kontrakten skal ikke indsendes til Dansk Kennel Klub. Den er derimod kun til intern brug mellem ejeren af henholdsvis tæven og hanhunden. Endvidere, så er det altid en god idé, at der på forhånd bliver tjekket op på, om forældredyrene lever op til de avlsrestriktioner, der er udstedt af Dansk Kennel Klub.
Overvej forsikring som opdrætter
Har du i sinde at være opdrætter, så er det en god idé at være forsikret. I et sådan tilfælde bør du tegne en såkaldt avlsforsikring. Det kan du bl.a. gøre hos Agria. En sådan forsikring kan give dig tryghed, hvis det hele ikke forløber som ønsket. Det giver også sikkerhed, hvis det skulle vise sig, at du sælger en hvalp, der ikke er helt rask.
Du får bl.a. dækning for dyrlægebehandling, hvis én eller flere hvalpe får en pludselig opstået sygdom eller skade fra fødsel og frem til de bliver 16 uger, såfremt de stadig bor hos dig. Vælger du eksempelvis en forsikring som Agria Avl, så er alle hvalpe dækket for skjulte fejl.
Har du tegnet en livsforsikring på hunden, kan du få erstatning op til det fastsatte livsforsikringsbeløb, såfremt din hund er steril eller har mistet avlsevnen. Der findes også andre løsninger end Agria Avl, hvorfor det er en god idé at undersøge markedets muligheder.
Du bør ikke undlade forsikringen for at spare penge
Det kan virke appellerende at undlade forsikringen for at spare penge. Det er dog en høj risiko at løbe. Føler du ikke, at du kan finde plads i dit budget til dette formål, så er du nød til at vente, til at du har pengene til rådighed, så du ikke kommer til at fortryde det når ulykken en skønne dag er ude.